Monday, 10 August 2015

Tiada lagi Blog (mungkin). Yang ada lepas ni hanya wattpad. (mungkin jugak)



Hang takde Wattpad? Rugi.
Baik hang daftar satu akaun Wattpad, lepas tu hang pi follow aku.

Akaun aku nama Mikael Sahaja.

Eleh macam tak biasa.

Bye.

Sunday, 5 July 2015

Certot M: Yang gagal menang.




“Lelaki semua sama! Jahat!” jerit Nina kepada aku. Dicampaknya surat khabar pada aku bersama tajuk utamanya; “Seorang remaja perempuan, diperkosa 14 remaja lelaki.”
“Apa yang semua samanya?” Nina pandang seolahnya nak telan aku.
“Baca ke tak? Ke dah buta huruf?”
Aku capai surat khabar tu. Baca penuh.
“I like to highlight that 14 people yang perkosa dia tu, separuhnya adalah kawan-kawan dia sendiri! Kenapa lelaki ni tak reti nak behave diri dia?”
“Apsal lelaki? Perempuan tu la yang salah”
“Excuse me?”
“Percaya sangat ke “kawan lelaki” dia yang tu kenapa? Entah-entah, dia yang pergi berkawan dengan lelaki jahat. Siapa tahu?”
Aku keluarkan sepaket Skittles.
“Ada lagi lelaki yang baik. Ramai. Jadi, perempuan kenalah pandai pilih kawan. Jahat mungkin 10%. Ada lagi 90% lelaki yang baik. Choose wisely. And then, barulah kau tak kena perkosa. So, rilekslah. Faham tak?”
Nina rampas paket Skittles aku, dituangkan sebahagian ke tapak tangannya.
“10%.” ujarnya. Aku tengok saja bila Nina taburkan “10%” Skittles aku ke lantai, kemudian dimasukkan semula ke dalam paket. Digoncangnya paket Skittles tu dan ditolak semula pada aku.
“Makanlah Skittles tu dengan senang hati.”
“Jangan takut, cuma 10% je yang kotor. Ada 90% lagi Skittles bersih dekat dalam tu.”


Mmmmmmm…

Sunday, 28 June 2015

Sebelum tidur, maafkanlah semua orang.


Aku ada dengar seorang pakar motivasi ni. Dia kata kalau nak hidup tu rasa lebih tenang, setiap malam sebelum tidur tu, maafkanlah semua orang. Ampunkan semua dosa orang yang pernah buat dekat kita. Bila kita tidur malam tanpa ada rasa dendam pada sesiapa, kita takkan rasa tertekan sebab kita dah buang sifat negatif dalam diri. Automatik, perasaan jadi tenang dan tekanan pun hilang. Aku ambik nasihat tu bulat-bulat.
Lepas aku tutupkan lampu bilik, aku berbaring dalam selimut dan mula memandang siling.
Ok, aku nak maafkan semua orang. Semua orang yang pernah buat dosa dekat aku.
Kecuali si Faris tu,
Sebab aku sampai bila-bila pun takkan boleh maafkan dia yang senang-senang hati merampas gadis yang paling aku sayang dan kau tinggalkan dia dalam keadaan dia terkapai-kapai. Kau bayangkan, orang paling aku sayang tu di ayam-ayamkan je oleh manusia durjana. Dah la merampas dia dari tangan kau, tak dihargainya pulak. Kalau kau, kau tak berdendam ke?
Dan jugak si Masyitah tu,
Sebab dialah satu-satunya lecturer yang paling poyo aku kenal sepanjang hidup aku. Dia bajet dia hot agaknya. Sampaikan orang nak minta nombor phone dia atas dasar mudah la nanti nak tanya pasal kelas ke, kuliah ke, dia boleh bantai kata “Taknaklah, nanti awak ambik nombor saya, awak mengorat saya pulak. Saya dah ada suami tau” dan aku macam what the heck? Kau ingat orang suka kau ke? Sebab dia jugaklah pointer aku jatuh teruk sem tu. Binawe.
Dan jugak si Syahmin tu,
Sebab aku pernah minta tolong dia pegangkan handphone aku, tak sangka kau khianat aku dengan cara kau tukarkan bateri handphone aku yang original tu dengan bateri ciplak handphone kau. Untuk apa kau khianat aku macam tu? Dah la tu, kau malukan aku depan orang bila aku minta balik bateri tu. Memang sampai matilah aku tak ampunkan.
Heh.
Dalam keadaan hati aku yang macam ni pun aku masih lagi nak rasa pelik kenapa hati aku susah nak tenang.

*tutup mata*

Friday, 26 June 2015

Sembang Pelir.



   “Paling pantang aku benda ni la. Benda lebihkan awek dari kawan sendiri ni.” ujar Azim marah marah. Kami nak main badminton. Sebabkan kawan kawan kami yang jenisnya masih lagi nak bersukan walaupun umur dah 24 tahun dan ke atas ni tak ramai, maka kalau ada yang hilang-hilang ni memang betul punya boleh buat impaknya terasa.
   “Kan Naim dah cakap hari tu, dia tak confirm. Dia dah janji dengan awek dia dah berapa lama dah dia kata hari tu,” cakap Faiz cuba backup Naim.
   “Heh, jadi lelaki kalau tak berguna macam tu la. Awek cakap semua nak ikut. Bodoh. Esok suruhlah awek dia tu usung dia pergi kubur bila dah meninggal esok!”
   “Wah,marah betul kau Azim. Chill la. Macamlah kau takde awek.” betah aku. Saja je acah acah back up Naim. Takde kerja kan.
   “Minta maaf. Aku memang takkanlah nak mungkir janji sebab awek. Benda kita dah plan lama kot benda ni. Aku pegang ideologi bahawa Bros before hoes. Aku takkan lebihkan makwe dari kawan kawan aku sendiri. Ini penting. Lelaki yang bagus adalah lelaki yang kuat pendirian dan tak tunduk pada kehendak makwe dia semata!”
   Mungkin sebab bila Azim bercakap, semua malas ambik port sambil masing masing start acah-acah pukul shuttle, Azim pun stop.
   Sudahnya hari tu, kami main dari pukul  9 sampai 10 setengah tu 5 orang sambil berganti penat. Naim ada jugak datang last last tu nak main. Dapatlah dia main satu set macam tu. Tu pun main sambil pedih telinga menahan perlian Azim yang tak habis habis ungkit kejadian tadi.
   “Rabu depan, kita main lagi. Dan kali ni, tolong jangan buat perangai nak akur sangat dengan awek tu. Tolong. Kita dah bagitau awal ni.”
   Arahan Azim tu diambil endah tak endah oleh semua. Dah aku confirm confirm lah boleh datang. Bukan kata awek, habuk awek pun aku takde. Eh tiba-tiba rasa nak menangis pulak.

Rabu depan.
   “Azim mana? Bukan dia beriya yang plan ke?” tanya aku pada Faiz
   “Azim kena teman awek dia tengok wayang. Pitch Perfect 2. Awek dah beli tiket. Terpaksa.” jawab Faiz bersahaja.

   Pelirlah kau Azim. Sembang macam ponen. Pergi mereputlah sana dengan ideologi bro before hoes apa jadah bangang kau tu.


Sunday, 3 May 2015

Bila si Ayah mula bersuara.




     24/4/2015 (Jumaat)

   “Jom minum kejap dekat kedai tu” ujar Ayah tatkala baru keluar dari Kedai membeli sekotak rokok.
   Kau taulah lepas Solat Jumaat, dengan panas berdeting, bahang serupa api ada dekat tepi muka, benda yang tercatat dalam To Do List selepas ni seharusnya “Balik, bukak baju dan baring malas depan kipas.”
   “Malas la. Takpe kot”
   “Eh jomla minum. Taknak ke?”
   “Taknak la. Takpe kot”
   “Eh minum minum. Jom. Parking dekat tepi gerai tu. Minum. Kejap je”
   Hmmm.

   *******

   “Mikael dengan Mary tu apa cerita? Still kawan lagi ke?”
   Oh, I really didn’t see that coming.
   Ye la, empat tahun ke hulu ke hilir sama-sama. Setiap kali raya datang rumah beraya sama-sama. Siap bawak datang masa ada saudara datang rumah siap perkenalkan dekat Makngah Makteh apa semua, tup tup hilang tak berjumpa. Ayah mana yang tak pelik yedak?
   “Kitorang kawan je Ayah”
   “Ye la. Ayah tahulah kawan”
   “Kawan je. Takde apa apa dah.”
   Ayah aku tarik nafas dalam-dalam.
   “Takpelah kan,Nak buat macamana tak berjodoh yedak?” ujar Ayah. Datang pelayan letak Nescafe suam depan Ayah dan limau ais depan aku. Cepat-cepat aku capai nak minum. Haus. Bahang gila kot petang ni apsal entah. Karang kalau air limau ni tak masuk, mahu air yang keluar (Ha'a. Air mata. Dah diam)
   “Ayah, takdelah menyokong pun tak, menghalang pun tak benda ni. Ye la, dalam saudara kita mana ada yang kahwin dengan orang Negeri Sembilan”
   “Mary orang Melaka la ayah”
   “Sama la tu. Negeri Sembilan, Melaka ni adat pepatih dia kuat”
   Kau tahu, aku sebenarnya tengah separa terkejut ni. Memang dulu Ayah ada cakap kalau boleh jangan kahwin dengan orang Negeri Sembilan. Tak sangka pulak dia betul-betul serius masa cakap benda tu. Ish, rugi benar rasanya. Gadis Negeri Sembilan ni dah la ramai comel comel.
   “Ayah punya ayah, punya sepupu. Kahwin dengan orang Negeri Sembilan. Bukannya anak sulung pun. Tapi, bila kakak kakak dia dah meninggal, last last jadi dia yang paling sulung. Dah dia kena balik sebab nak jaga rumah apa semua. Pasal yang perempuan ni dia macam jadi ketua. Padahal tinggal dekat KL elok je bertahun-tahun. Terus balik Negeri Sembilan. Tu ada yang cakap, kalau kahwin dengan orang Negeri Sembilan ni, memang sehelai sepinggang la pergi dia. Semua dia angkut bawak balik. Garang pulak tu”
   Aku telan air liur. Seram jugak ni cerita ni.
   Tapi, kalau ikut pengalaman lampau aku, memang orang Negeri Sembilan ni semua garang. Macam singa lapar.

   *******

   “Satulah Ayah nak pesan, jangan bagi orang harapan. Tak baik”
   “Takdelah. Mikael dah cakap dah kawan je”
   “Siapa yang cakap?” Tanya Ayah sambal tersenyum. Jahatnya senyum tu. Senyum nak korek rahsia.
   “Mikael yang cakap”

   *******
   “Ayah dulu sebelum dengan ibu, banyak jugak sejarah. Tapi, ibu dah sayang Ayah” kata Ayah sambil gelak-gelak kecil. Hmm, apsal la perangai power ayat perempuan yang ayah aku ada tu taknak pulak turun ke aku ni?
   “Cuma tu la, jangan bagi harapan dekat orang. Tak baik. Nanti orang sakit hati, tu yang sampai kena bomoh, kena khianat tu sebab sakit hati la tu”

   Aku angguk. Faham.
   Pelan-pelan dalam hati, aku berdoa agar aku dapat benda yang baik-baik.






   Dapat ilmu power dalam mengayat gadis pilihan misalnya.
   Hihu.

Monday, 13 April 2015

The Return of Mary.




   Mata mengadap ke skrin tv. Asyik jugak sebenarnya mengadap cerita Donut Showdown ni. Donut Showdown merupakan sebuah gameshow di mana akan ada 3 kumpulan yang bertanding siapa yang paling power antara diorang dalam membuat donut yang sedap dan mengikut tema. Yang menang, akan membawa pulang $10,000. Duit tu aku tak lapar sangat nak tengok. Tapi donut dia, fuhh. Lain macam pergi dia.
   Galaxy Note 4 bergetar tanda ada panggilan masuk. Hish, siapa pulak yang menganggu aku berfantasi dengan seketul donut ni? Cepat aku capai, dan tertera nama yang aku agak tak sangka (agak sebab aku memang sure dia akan call balik. Tapi, takdelah time time camni. Sekarang pukul 10 kot.)

   “Mary”

   Sengaja aku biarkan telefon bordering lama sampai terpadam. Dia antara nak ke taknak angkat ni. Berfikir terlalu lama sampai phone mati sendiri.
    Selepas 10 minit masa yang diambil untuk aku rasional, aku menghantar Whatsapp ke Mary;

   “Assalamualaikum, u ada missxall I ke? Kenapa ya?”
   “Ha’a :’). Jap”

   Dan telefon bordering semula. Tapi kali ni, aku tak tunggu lama.

   “Hello” jawab aku.
   “Hello hai. Hmm, saja je call. Tengah buat apa?”

   Suara tu. Lama betul aku tak dengar.
   Perbualan kepada perbualan. Aku sehabis baik cuba untuk tidak menampilkan suara aku dalam keadaan menggigil. Entah apsal nak menggigil entah. Marah? Terlalu gembira? Terlalu sedih? Aku tak tahu.

   “U dekat mana ni?” tanya Mary.
   “Rumah I la. Puchong”
   “Oh. I kat Melaka. Tadi tumpang kawan tempat kerja. Kebetulan, dia pun orang Melaka jugak. So, kami balik sekali”

   Masya Allah kebetulannya tiba-tiba kawan nak balik Melaka. Aku malas nak tanya lelaki ke perempuan kawan dia tu. Sebab kalau dalam bab menabur effort serupa gampang ni, kau boleh agak la kerja siapa. Ni kita cerita sebelum nak bercinta kot. Kemonlah. Aku putus cinta je. Aku tak terlupa macamana nak menjadi lelaki.

   “Ok la, I busy sikit. Sebab I tengah buat kerja ni actually” ujar aku nak tamatkan panggilan. Kerja apa? Mestilah bukan kerja menangis. Butoh la nak menangis.
   “Oh, ok. You…ok tak?”
   “I ok. Ok la. Bye. Assalamualaikum”
   “Waalaikumussalam” ujar Mary dan meletakkan panggilan dulu. Macam selalu.

   Perkara ni buat aku terfikir sesuatu.
   Mulanya aku rasa macam,

   “Yeay, Mary rindu aku! Padan muka kau sebab kau rindu aku tapi kau tak boleh nak miliki aku! Padan muka kau!”

   Tapi, aku terfikir sesuatu. Sumpah kalau korang kenal Mary, korang akan tau. Dia bukan gadis gadis jahat yang jenisnya suka nak mempermaikan hati orang. Dia baik. Tapi dia ni ada bendulnya yang kau sendiri susah nak hadam. Dia boleh sakitkan hati kau dalam keadaan dia tak sedar dan tak berniat macam tu.
   Aku risau betul kalau sebenarnya, dia call aku tadi sekadar nak tahu aku ni ok ke tak. Ok ke lepas dia, Mary, meninggalkan aku.
   Dia macam dialog dalam hati dia;

   "Sebab aku (Mary) nak mula bercinta balik ni. Kau…ok tak?"

   Macam tu.
   Dan persoalan itu berjaya membuatkan aku memandang siling lebih lama dari selalu sebelum nak jejak ke alam mimpi.

   *******


   “Kau dengan Mary apa cerita sebenarnya?” ujar Izwat. Selepas aku busy dengan tugas belajar, Fandi busy dengan tugas Engineer dan Izwat "terlalu" busy (sebab dia ni kau call 8 kali pun belum tentu return call barua ni) dengan tugas manage kedai runcit 1Malaysia, akhirnya kami berjaya juga melepakkan diri di mamak untuk berborak kosong tanya khabar. 
   “Aku dengan dia takde apa dah. Takde jodoh. Takleh nak buat apa. Haha” haha paling kaku aku pernah buat tu.
   “Oh, ok ok. No wonder la hari tu aku nampak dia pergi kerja, ada orang ambik,”
   Aku tersentak sedikit. Tapi, aku tarik nafas supaya suara yang aku lontar lepas tu lebih tenang. Tak menggeletar sangat.
   “Lelaki?”
  “Ha’a. Aku memula pelik jugak nampak dia pergi balik kerja ada orang ambik naik motor. Dah lama dah tapi aku malas nak bagitau kau. Kau tau la aku ni malas sikit nak ambik port. Karang korang gaduh pulak karang. Tapi ni, korang dah takde apa apa ni boleh la aku cerita,”

   Aku diam lagi. Sambung hirup limau ais supaya stress aku dihilangkan dengan manisnya limau dan dinginnya ais.

   “Siapa buat perangai sebenarnya? Kau ke dia? Siapa minta break?”

    Aku tarik nafas panjang.
    Hembus.

    “Aku.”
   "Aku yang buat perangai."

Thursday, 9 April 2015

Masalah paling ketara bila putus cinta.



   Masalah paling ketara bagi aku bila kau putus cinta ni adalah kau tak tahu kau boleh sayang orang lain sebagaimana kau sayang cinta kau yang lepas ke tak. Atau mungkin, kau tak pasti tahap kepercayaan yang kau nak bagi tu sebanyak mana. Nak bagi 1% pun kadang rasa goyah.

   Sebab mungkin sebelum ni kau rasa kau dah bagi all out. 100 and 10 percent. Everything yang dia nak, kau cuba bagi dalam keadaan sehabis baik. Kau ambil tahu pasal dia. Pantang ada masa lapang, masa itu digunakan untuk membayangkan masa depan yang bakal dibina. Perancangan hidup kalau berbual berdua dah banyak masuk soal kahwin, anak, rumah, kerjaya.

   Lelaki jarang nak serious dalam relationship. Tapi, bila dia dah serious, dia akan start cerita dan fikir benda benda macam tu.

   And, you start give up on certain things that you really like before. Sampai bila nak jadi budak kan?
   Games.
   Comic book.
   Action figure.
   Lepak borak kosong dengan kawan.
   Hang out at mall.

   Semua semua. Yang kau (atau dia. Mostly, dia) fikir tidak elok untuk masa depan yang bakal dibina, kau tinggalkan. For better future, you better start early.

   Bila kau dah buat semua semua tu, kau tetap harapkan something. At least dihargai. Didatangkan dengan ucapan terima kasih mungkin. Tak perlu sampai bagi sijil penghargaan. Tak perlu sampai bagi majlis penganugerahaan.Terima kasih, dan senyum yang kata semuanya ini sudah ok. Itu saja.

   Tapi, Ășntuk semua pengorbanan tu, yang kau dapat hanya satu dialog;

   Its just not enough.



   Dan pernyataan tu, terus terang buatkan hati kau,

   hancur.

Sunday, 15 March 2015

Apa khabar Mary...sebenarnya?





This happen exactly 16 days ago.

*******

“Kau dengan Mary ni macamana sebenarnya?”

“Macamana macamana apa?” tanya aku balik. Sebenarnya agak kurang sopan sebab aku jawab dalam keadaan mulut penuh. Sedap kot roti kaya dekat Kluang Railway ni. Aku syak dia letak dadah. Ni kalau aku tengok diri aku sendiri ni, mahu aku pun geli.

“Memang nak cakap dengan mulut penuh ke? Tak reti nak telan dulu? Geli bodoh.” marah Hadib. See, I told you.

Still tak contact.” jawab aku ringkas. Hati aku sakit nak jawab full length pun malas.

Untuk pengetahuan, last aku rasa ada whatsapp-whatsapp yang berbentuk hubungan cinta dalam bulan 11 hujung tahun lepas. Semenjak dari waktu itu, aku takde lagi terima mesej apa pun dari dia yang berbentuk perkhabaran. Sihat ke. Dah makan ke. Macamana kerja ok ke tak. Takde lansung. Dulu rajin la jugak kalau aku terlelap sebelum call waktu malam, dia akan call balik. Sekarang ni, No. Sunyi macam gitu. Dan ini sudah hampir masuk bulan 3 tahun 2015.

“Jadi, apa status kau dengan dia? Still couple ke tak?”

“Aku tak tahu.” jawab aku ringkas lagi. Sebenarnya aku dah start sakit hati balik tu. Kalau kau, saling tak contact sampai berbulan-bulan, hati kau tak merajuk ke?

“Kau kena clearkan benda ni Mikael. Contact la dia. Clearkan”

Aku buat muka pelik dengan cadangan Zack tu. Dan aku rasa, Zack dengan Hadib ni memang dah berbincang panjang pasal aku dengan Mary. Fuck buat pillowtalk tak ajak aku.

“Ok, sekarang ni bagi aku, Mary tu babi. Dia tak contact kau. Dia tak cuba nak reach kau lansung. Takde. Kau jadi macam, entah aku tak tau nak cakap. Teraniaya? Sebab kau dibiarkan macam tu. Dan benda ni buat kau fikir yang oh, Mary dah tak minat dengan hubungan ni dan aku nampak yang kalau kau dengan dia putus pun, kau takde masalah. Sebab kau dah ready dekat suface in case anything happen. So, Mary tu babi.” terang Hadib panjang lebar.

Aku angguk faham.

"Sekarang cuba imagine yang Mary masih belum lagi move on dari kau. Sampai saat ni,
 dia still anggap kau dengan dia adalah couple.
 Dia still lagi berharap kau nak masuk meminang dia.
Dia still lagi tengah berusaha kumpul duit untuk kahwin dan tengah tunggu kau masuk melamar dia. Dia still lagi berharap.
Tatkala kau macam dah anggap hubungan ni dah lama habis so kau tak declare apa-apa, in the same time, dia masih lagi berharap pada kau. Kalau benda tu yang jadi, sorry to say Mikael, kau tu yang babi.”

Ni kalau drama melayu, aku dah tersembur air. Effect terkejut. Tapi ye la, tak cukup dengan bercakap sambil mulut penuh takkan aku nak tambah dengan sembur air pulak ye tak?

“So, kalau aku just Whatsapp dia ok kan?”

Up to you. Asalkan, antara korang boleh kasi clear.”

*******

Aku capai Note 4 aku buat kali yang ketiga. Tarik nafas dah banyak kali dah ni. Tapi, tak tertekan send lagi whatsapp ni. Ok, kali ni lah!

Hi, sorry ganggu. I nak tanya. Apa status hubungan kita ni ya?
Send.

Aku letakkan Note 4 aku ketepi.

Pling!

Notification Whatsapp sudah masuk.

*******

“Bro, breaking news!” jerit aku pada Zack yang tengah mengadap laptop.
“Apa dia?”









“Aku adalah babi!”

Wednesday, 11 February 2015

Doa yang dimakbulkan.



   Bodoh tau Nizam ni. Bodoh.
   Kenapa aku cakap dia bodoh? Ok macam ni.
   Aku dekat mamak, pukul 9 malam. Kalau kau biasa lepak mamak, kau taulah waktu tu memang waktu puncak untuk mamak ramai. Dan oh, hari ni hari Sabtu. EPL game baby. Dah boleh bayang tak ramainya macamana?
   Dan si Nizam ni boleh bantai menangis, tersendu-sendu.
   Apa la orang fikir ni karang. Aku yang jantan menipu jantan yang lain? Fuhh. Jangan la ada yang report ke ibu aku ni karang.
   "Kau tak faham Mikael"
   "Tak kisah la aku faham ke tak, tapi boleh tak nangis kau tu perlahan sikit? Babi, orang pandang la bodoh!"
   Nizam cuba la kesat sikit air mata dia. Cuba ya. Sebab aku tengok macam nak taknak je ngesatnya tu.
   "Tak, kau tak faham. Cuba kau bayangkan ya Mikael" Laaa pulak suruh bayangkan. Hmm susah ni.
   "Aku bercinta dengan dia dah berapa lama? Bukan sekajap tau. 3 tahun! 3 tahun tau tak!"
   "Slow suara tu babi. Slow"
   "3 tahun tau tak. Tup-tup, bila dah masuk belajar dekat UUM, entah kenal dengan jantan kaya mana entah, straight tinggalkan aku. Apa, tak bernilai ke cinta aku ni pada dia?" ujar Nizam macam berbisik.
   "Well, orang mestilah pilih yang lagi elok kan? Eh.." aku tau aku salah cakap ni. Sebab Nizam sambung nangis lagi. Bodohnya lelaki sendu teruk depan orang ramai sebab perempuan.
   "Dah takde jodoh. Nak buat macamana. Kau pun satu, kalau dah 3 tahun bercinta kenapa tak minta doa kepada Allah? Ada berdoa mintak?"
   Fuhh Nizam muka dia masa aku cakap pasal doa, ada tertulis dialog "Eh tolong sikit ek, aku buat hokayh!"
   "Eh, tolong sikit eh, Aku buat tau tak!"
   Kahkahkah. Betul sial.
   "Aku setiap kali aku solat, aku berdoa tau tak!"
   "Kau doa apa?" tanya aku pada Nizam.
   "Aku doa "Ya Allah, kalau dia bukan jodohku, kau jauhkanlah dia dariku. Namun kalau betul dia jodohku, kau permudahkanlah segala urusan. Janganlah kau sulitkan segala usaha kami untuk menghalalkan perkara yang dulunya haram." Aku doa macam tu! Aku siap hafal lagi tau tak!"
   "Serius? Kau doa macam tu?"
   "Ye la!"
   Aku tersenyun.
   "Kau rasa, Allah dah jawab belum doa kau tu?"
   Nizam terdiam sekejap. Berfikir.
   Lepas tu straight aku panggil mamak suruh kira.





   Sebab Nizam bodoh ni dah start hentak-hentak kepala atas meja macam orang gila.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any types of graphic forms that are posted on this blog are indexed from personal purpose only. For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, video and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and i did not own the copyrights.

All of the graphics forms are linked with the original source. All of those pictures, video and graphic forms are not for any commercial use, i gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.