Sunday, 5 July 2015

Certot M: Yang gagal menang.




“Lelaki semua sama! Jahat!” jerit Nina kepada aku. Dicampaknya surat khabar pada aku bersama tajuk utamanya; “Seorang remaja perempuan, diperkosa 14 remaja lelaki.”
“Apa yang semua samanya?” Nina pandang seolahnya nak telan aku.
“Baca ke tak? Ke dah buta huruf?”
Aku capai surat khabar tu. Baca penuh.
“I like to highlight that 14 people yang perkosa dia tu, separuhnya adalah kawan-kawan dia sendiri! Kenapa lelaki ni tak reti nak behave diri dia?”
“Apsal lelaki? Perempuan tu la yang salah”
“Excuse me?”
“Percaya sangat ke “kawan lelaki” dia yang tu kenapa? Entah-entah, dia yang pergi berkawan dengan lelaki jahat. Siapa tahu?”
Aku keluarkan sepaket Skittles.
“Ada lagi lelaki yang baik. Ramai. Jadi, perempuan kenalah pandai pilih kawan. Jahat mungkin 10%. Ada lagi 90% lelaki yang baik. Choose wisely. And then, barulah kau tak kena perkosa. So, rilekslah. Faham tak?”
Nina rampas paket Skittles aku, dituangkan sebahagian ke tapak tangannya.
“10%.” ujarnya. Aku tengok saja bila Nina taburkan “10%” Skittles aku ke lantai, kemudian dimasukkan semula ke dalam paket. Digoncangnya paket Skittles tu dan ditolak semula pada aku.
“Makanlah Skittles tu dengan senang hati.”
“Jangan takut, cuma 10% je yang kotor. Ada 90% lagi Skittles bersih dekat dalam tu.”


Mmmmmmm…

2 comments:

Siti Mursyida Hasan Azhari said...

Deep. Deeeeeep. And yes. Padan muke kau. Makanlah Skittles tu.

CCOdaisy said...

lu pong layan certot? nice try bro.. btw,
klo rajen,singgah k.. kite senasib.... aku pong xmenang! kah!

http://ccodaisy.blogspot.com/2015/04/certot-fixi-m-yemmm.html

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any types of graphic forms that are posted on this blog are indexed from personal purpose only. For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, video and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and i did not own the copyrights.

All of the graphics forms are linked with the original source. All of those pictures, video and graphic forms are not for any commercial use, i gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.