Sunday, 31 August 2014

Tragedi : Relationship : Blind Date


“Pergi mana?” tanya Azam pada aku.
“Keluar kejap. Aku ada blind date.” Jawab aku sambil senyum melebar.
“Mak ai, zaman laman sosial power bagai nak mati ni pun kau nak pergi blind date jugak ke? Kau kenal dia dekat mana? YM? WeChat?”
“Dekat Twitter je”
“Dah tu, kenapa panggil blind date?”
“Sebab dekat Twitter tu dia tak letak gambar dia pun. Dia letak gambar permandangan”
“Hmm, mesti tak cantik. Kalau cantik ni biasanya dia yakin nak letak gambar muka dia. Nasib kau baik sikit kalau dia bukan lelaki”
“Buto kau la! Aku yakin dia perempuan. Dan, berdasarkan sepanjang perbualan aku dengan dia dekat Twitter, aku yakin yang dia cantik”
Azam senyum menganjing. Senyum penuh makna. Senyum kata kejap lagi kau mesti kena. Binawe.
“Kalau cantik Azam, kau kena belanja aku minum Chatime seminggu direct no skip. Amacam? Beran?”
“Heh, no hal la. Tapi, aku nak gambar. Dan, kalau dia tak cantik, aku pulak nak chatime 2 minggu direct no skip no limit”
“Takde hal la! Aku yakin dia cantik! Kalau dia cantik, confirm la sampai ke malam aku tak balik-balik berdating”
“Kiranya kalau kau balik awal tu, maknanya dia buruk la tu? Macam tu? Confirm awal la kau balik. Confirm! Hahaha”
Aku emosi sikit. Cepat-cepat aku pakai kasut dan hempas pintu. Tu konon la tu emosi sangat tu. Walhal takde emosi mana.
“Aku doakan dia tak cantik!” jerit Azam bangsat dari dalam rumah. Celaka.
Jam aku lihat sudah pukul 12. Berjanjinya bertemu di Times Square pukul 2 petang. Awal? Biarlah kita tunggu orang jangan orang tunggu kita.

*******
Jam menunjukkan pukul 2.15pm. Lewat.
Jarang biasanya perempuan lewat masa 1st date. Bukan ke biasanya diorang yang excited ke untuk 1st date?
Entah-entah dia dah nampak aku dari jauh dan berasa kecewa dengan apa yang dia lihat lantas dia pun bergerak pulang sambil memaki babi babi babi berkali-kali?
Entah-entah dia saja mempermainkan hati aku dengan saja berjanji walhal takde niat pun nak datang.
Entah-entah…
“Hai, awak Mikael ke?”
Aku mengalih pandangan pada suara ayu yang ditujukan pada aku itu.
Spontan, aku senyum.

*******
“Awal balik.” ujar Azam sambil tersenyum mengejek.
“Diamlah”

2 comments:

Ha Md said...

jadi suara ayu tu, memang tidak menjanjikan kau balik tetengah malam, okey..? kekekeke..

Aroziatul Aroz said...

aku rase mcm awek tu cantek je....aku rase laaa...

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any types of graphic forms that are posted on this blog are indexed from personal purpose only. For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, video and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and i did not own the copyrights.

All of the graphics forms are linked with the original source. All of those pictures, video and graphic forms are not for any commercial use, i gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.