Saturday, 24 August 2013

4 Cerita Semasa Berjumpa Taufiq.



      “Banyak benda yang aku nak cerita ni” ujar Taufiq, birthday boy ni excited satu macam bila jumpa aku hari ni. Mana tak excited. Kalau kau aku bagi peluang nak makan apa pun mintak je. Aku belanja. Mesti kau pun turut excited sama.

Mungkin jugak kau peluk peluk aku erat erat tanda sayangnya kau pada aku.

Atau mungkin juga setiap lawak yang aku buat kau akan ketawa macam tiada lagi peluang untuk kau ketawa hari esok.

Tapi aku tahu yang Taufiq ni bukan plastik. Lebih kepada tak pandai nak buat plastik sebenarnya.

Selepas memesan set Pizza Hawaian Chicken, aku memandang Taufiq seolah memberi isyarat untuk memulakan bual bicara.

     “So, apa cerita Mary kau?” Taufiq bukak perbualan.

Aku diam. Kemudian senyum buat buat.

     “Macam tu la. Mana ada cerita apa apa. Nak macam mana lagi” Tak, sebenarnya ada cerita dia. Panjang sikit. We’ll get into that.



Cerita 1. (Selagi tak terluah)


     “Hari tu aku date dengan Yan” ujar Taufiq

     “Yan? Yan mana?”

     “Yan. Crush aku masa Matrik. Yang aku minat sangat ke dia tu”

     “Oh, ingat. So, macam mana date?”

     “Best. Dia pun boleh tahan jugak banyak bercakap.”

     “Kalau dah minat, mintaklah couple dengan dia”

     “Aku takut dia tak suka aku”

    “Perempuan ni, kalau dia tak tengok jam, dia tak asyik tengok handphone dan jugak mata dia tak meliar masa kau tengah bercakap membawa kepada dua maksud. Satu, dia respek kau. Dua, dia berminat dengan kau”

    “Berminat dengan aku?”

    “Or at least dengan benda yang kau cakap. Oh wait, siapa yang minta nak balik dulu?”

    “Sama-sama. But i think, aku yang cakap “Eh, dah pukul berapa dah ni? Jom kita”. Ha, aku yang cakap dulu”

     “Aku rasa dia pun minat kau la. Try la minta couple dengan dia”

     “Aku takut kena reject la”

     “Kalau kau takut, sampai bila bila kau tak tahu jawapan. Kau ingat dengan pendam perasaan macam gitu perjalanan jadi mudah?”

    “Biarlah. Dari aku terus hilang dia.”

   “Lantak kau la. Jangan nanti bila umur kau dah 35, kau masih lagi meratap sambil tengok gambar perkahwinan dia 10 tahun yang lalu. Sebab bagi aku, kalau ada soalan perlu ditanyakan jawapan. Jika suka, katakan suka. Jika tidak, katakan tidak. Kau kena tahu, cinta sebenarnya mudah. Yang menyukarkannya hanya manusia.”

     “Ah kau. Bab nasihat orang cukup pandai”

     “Mana ada tukang gunting yang pandai guntingkan rambut dia sendiri”

Kan. Betul tak aku cakap?



Cerita 2. (Kalau dah tak suka)


     “Budak Soksek buat reunion”

Aku angguk.

     “Ha, tahu. Kan kau dah chat aku tanya aku nak pergi ke tak. Malas la. Kitakan budak batch baru. Mana boleh ngam dengan circle diorang.”

     “Ye tak ye. Tu la. Kalau kau ni dah dibenci, kau buat apa pun orang tak suka”

     “Yarr, i know that. Kau ingat lagi Si Pazlee masa kelas hari tu. Kan dia tu orang tak suka sangat”

     “Apsal entah orang tak suka dia?”

    “Dia kantoi melancap dalam tandas. Lepas tu tersebar la berita tu bagai. Walhal aku rasa semua orang pernah melancap dalam tandas tu”

     “Aku tak pernah”

     “Aku pun”

Terdiam 5 saat.

     “By the way, after that kau ingat tak yang dia pernah offer diri nak tolong masa hari sukan. Time tu memang AJK sukan tak cukup orang. Punya tolak bantuan dia pasal dah benci kan. Padan muka jugak la bebudak AJK sukan time tu tak cukup orang”

     “Wait, takkan sebab tu je? Pasal melancap dalam tandas je?”

Aku kerut dahi berfikir.

     “Entahlah. Macam ada benda lain dia buat tapi tak ingat. Kisah melancap tu je paling melekat”

     “Oh.”

Aku hirup Pepsi aku. Perlahan. Sungguh. Memang aku tak ingat kenapa dia betul betul dibenci. Tapi yang pasti, aku dengan si Taufiq ni pun turut benci dia jugak.



Cerita 3. (Memori zaman kegemilangan)

     “Kau tahukan sebenarnya bila orang upload gambar, diorang rindukan situasi tu. Dan kalau boleh, diorang nak kembali semula ke zaman di mana diorang disitu. Mungkin ada kesilapan yang diorang buat Ataupun zaman tu zaman yang dia nak ulang semula.”

     “Kau cakap pasal siapa siak? Aku ke? Aku mana pakai gambar lama!” aku terasa pasal aku memang susah nak mati untuk move on. Ah kau. Jangan nak ketawakan orang sangatlah.

     “Bukanlah. Aku cerita pasal bebudak yang aku stalk profile dia la”

     “Uuu, Stalker”

     “Ah kau, macam tak pernah stalk orang.”

     “Kau stalk siapa?”

     “Megat. Kau jangan cakap aku gay. Memula aku stalk Tasha, lepas tu aku nampak dia comment gambar Nadrah. Aku stalk Nadrah. Lepas tu aku nampak dia like status Omeng, aku bukaklah profile Omeng. Lepas tu aku nampak Omeng kena tag dalam gambar. Gambar tu Megat punya. Megat pakai gambar masa dia Matrik tu. Masa tengah slim. Gila apa pakai gambar 4 tahun lepas.”

Cycle of Stalk. Sedar sedar kau dah stalk benda bukan bukan.

    “Oh, macam si Megat tu kau tengok la balik masa dia dekat Matrik. Tu kan zaman kegemilangan dia. Punya playboy. Semua orang cop dia budak pandai dan hensem. Kau sebut la satu nama perempuan yang tak cair dengan dia”

      “Lisa tu”

     “Lisa tu Lesbian, bodoh. Dah la kantoi dengan aku tengah cium Zana dekat belakang makmal”

     “Kau buat apa dekat belakang makmal?”

     “Kan kalau nak pergi date dengan Yanti dekat Kelas Tutor, kena lalu belakang Makmal”

    “Tak payah pun takpe. Kau ni yang nak lalu jalan sembunyi sembunyi. Nampak sangat nak beringan-ringan tanpa diketahui khalayak”

     “Diamlah. The point is macam kau cakap tadilah. Kalau pakai gambar gambar lama ni, tanpa sedar kau rasa nak kembali semula ke masa kegemilangan kau.”

     “Aku tahu point aku berasas” ujar Taufiq bangga sambil mengambil potongan Pizza yang kedua.

Cerita dia memang aku takde niat pun nak beringan dengan Yanti dekat kelas Tutor. Aku memang suka nak jalan ikut situ. Masa aku nampak Lisa dengan Zana tengah cium tu, memang Taufiq la orang pertama aku cari nak bercerita. Semua aku cerita detail. Cuma yang aku tak cerita dua hari lepas aku nampak diorang cium, Lisa offer nak cium aku pulak supaya aku tutup rahsia dia. Aku tolak. Sebab time tu aku dah ada makwe. Eh, tolak bukan sebab berdosa yek. Jahanam betul aku.


Cerita 4. (Bukan kau sorang)


     “Kau tahu tak..” kata Taufiq sambil mengeluarkan Iphonenya

     “Apa?”

     “Kau la orang pertama ucapkan untuk aku selamat hari jadi through message. Sedih sial sebenarnya hidup seorang ni. Rasa lonely”

      “Aku pun sama”

     “Tipulah. Kau ada awek kot. At least akan ada seorang ucapkan untuk kau”

Hahahaha. Korang tahu kisah aku kan?

     “Rilek la. Kau nak berapa ramai ucapkan happy birthday untuk kau. Aku pun tak ramai orang ucap”

     “Tipu la. Aku rasa cara kau meraikan harijadi kau mesti superb dan fun”

Aku tak cakap bohong. Kalau dengan cara duduk dekat kedai mamak seorangdiri sambil turut sama berbual tentang future dengan innerself itu kau kata seronok, well i have so much fun.

*******


      “Nak lepak lagi ke?” ujar aku lepas habis bayarkan bil Pizza Hut dekat kaunter.

     “Macam menarik”

     “Kau baliklah. Kan adik kau nak surprisekan kau dengan Sushi.”

    “Tapi tak puas siak berborak dengan kau”

     “There still tomorrow. Agak agak nak lepak, Whatsapp la gua”

Taufiq akur. Lepas shake lebih kurang dari atas motor, aku biarkan motor Taufiq mendahului aku.





Kelakarnya bila kadangnya kau rasa hidup kau dah habis lonely,
Sedangkan ada orangnya yang takde pun kekasih lagi.
Macam aku ni lain pula kisahnya.
Kadang kadang aku pun confuse sama ada aku ada kekasih ke tidak ni sebenarnya.
Jahanam.

Sunway Pyramid
19 Ogos 2013

6 comments:

Miss Kira said...

Nanti bufday saya... saya nk bgtau awak la..kot kot dpt makan free..heee

Miss Kira said...

Nanti bufday saya... saya nk bgtau awak la..kot kot dpt makan free..heee

Mikael Sahaja said...

Kalau bab makan cukup lincah. Cuuuuuukup lincah. Hahaha

-err, said...

cakap kat taufiq, aku pun single lagi. HAHAHA

Aroziatul bukuPoket said...

aku nak nando's ble besday ak nt...

Mikael Sahaja said...

Err : Nak perkenalkan nama kau apa ni? Err ke? Macam aku yang pemalu pulak. hahaha

Aroziatul : Harap maaf, permintaan anda tidak dapat ditunaikan. Sila cuba sebentar lagi.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any types of graphic forms that are posted on this blog are indexed from personal purpose only. For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, video and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and i did not own the copyrights.

All of the graphics forms are linked with the original source. All of those pictures, video and graphic forms are not for any commercial use, i gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.