Sunday, 24 March 2013

Wajah Tak Penting Dalam Nak Bercinta.





Aku ada kenal seorang kawan ni. Perempuan. Memang cantik. Eh, tak tak. Aku rasa perkataan cantik tu pun kalau nak menggambarkan kecantikkan dia, aku rasa terlalu kejam kerana meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya. Dia semacam Lisa Surihani campur Emma Watson campur Katy Perry campur cat putih campur 100 orang gadis cantik. Macam tu perumpamaan dia.

Sedia maklum wahai gadis-gadis semua, kalau anda hampir atau sipi-sipi sahaja dengan ciri-ciri yang aku cakapkan di atas, korang hampir boleh couple dengan siapa-siapa je korang nak. Tauke balak? Sanggup jadikan tempat balak hutan simpan kalau kau suruh. Mawi? Sanggup ceraikan bini dia, Zuliana dan datang merangkak depan kau untuk pujuk kau kahwin dengan dia. Apa? Bini Mawi nama Ekin? Hish! Itu Mawi World! Apa kejadah nak kat Mawi World tu. Ini Mawi Bangsar. Yang ada syarikat besar dekat KL. Ala yang ada buat projek bangunan sebelah Times Square tu. Dengar cerita ratus juta jugak projek dia. Kalau Mawi World, kau dapat kosmetik je la. Topup pun mungkin habis pasal mengundi dia je.

Kesimpulannya tahap cantik dia cantik cantik cantik sangat sangat SANGAT.

Macam melampau pulak kan aku gambarkan dia. Itu tak penting, yang penting cerita ni

Ada satu je pelik aku dengan dia ni. Boyfriend dia. Boyfriend dia ni tak setaraf lansung dengan dia. Bukan dari segi darjat atau ketinggian. Tapi dari segi wajah.

Wajah dia kalau nak banding, macam shrek. Kalau member-member aku yang sakit hati sangat akan panggil dia beruk. Aku cakap la sakit hati. Sebab aku rasa takdelah macam beruk. Lagi buruk dari beruk ada.


Ah, cakap aku jeles apsal pulak? Takdenya aku nak jeles mamat tu dapat pegang tangan kawan aku tu. Takdenya aku nak jeles mamat tu dah sebelah kaki dapat kahwin dengan kawan aku tu. Takdenya aku nak jeles yang mamat tu berjaya mencuri hati kawan aku tu secara total. Takde. Takde. Takde.


Diam la kau.

Anyway.

Aku pernah tanya dia. Masa tu aku tengah kerja dekat Sunway. Dia datang kononnya nak tengok aku. Padahal tunggu pakwe dia sesambil nak paw aku air. Kurang ajar betul. Nasib baik cantik. Budi bahasa. Berbudi pekerti. Akhlak mulia. Cemerlang gemilang terbilang. Jadi, sebagai lelaki budiman dan gentleman, maka haruslah aku juga turut menemaninya. Mana tahu masih lagi ada sisa peluang. Eh?

Dekat kerusi kedai Starbucks tu, aku tanya dia. Apsal. Apsal dia? Apsal mamat tu? Apsal mamat durjana tu? Woho. Jangan ketara sangat Mikael. Nanti kantoi. Eh?





Dan kau tahu apa jawapan dia?

     “Bagi aku, rupa tu tak penting la. Apa la ada pada rupa. Apa la ada pada harta. Aku lansung tak pandang harta. Bagi aku harta tu lansung aku tak peduli dan tak hirau. Aku tak pandang. Yang aku hanya pandang adalah keikhlasan. Aku tak nampak keikhlasan tu pada pakwe aku yang sebelum ni. Macam mana nak lama?”


        “Ni! Aku ni! Aku ikhlas juga tahu”


        “Hahahaha, kau ni macam macam la. Suka sangat bergurau macam tu”


Cilakak. Ingat aku main-main ke? Ke muka aku tak habis serius lagi ni masa cakap ni? Nak kena kerut kuat-kuat lagi kening aku ke macam mana ni?



Lepas tu, aku dah tak tanya banyak dah. Tak sempat nak tanya pun sebenarnya. Pakwe dia dah park dekat pintu depan Sunway Pyramid. Nak keluar kereta, guard tak bagi parking. Maka, hon hon je la.
















Eleh, pandang jugak Harta rupanya. Ingatkan tak pandang lansung.



Getus hati aku sambil menjeling pada Porsche Boster S tu yang terus laju menluncur hilang meninggal bangunan Sunway Pyramid.

4 comments:

Arham Md Ali said...

Haha, M Shyamalan punya twist pada ending tu.

Tapi serius r penting kot muka dengan duit. Muka kenela sedap mata memandang, duit pun kenela ada untuk kestabilan.

Dunia sekarang ni agak tough kot untuk survive tanpa duit.

Mikael Sahaja said...

Tahu takpe. No money, you almost have no love.

zuno said...

fak..patot r muka berok pon laku..ada poche upenyer

Mikael Sahaja said...

Tahu takpe. Aku nak emosi dah. Tapi, dia cun. Maka, aku redha.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any types of graphic forms that are posted on this blog are indexed from personal purpose only. For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, video and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and i did not own the copyrights.

All of the graphics forms are linked with the original source. All of those pictures, video and graphic forms are not for any commercial use, i gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.