Sunday, 13 April 2014

Kenapa kau dinasihatkan jangan putuskan hubungan buah hati kau dengan kawan-kawan dia.

Pegang bunga itu elok dan selamanya ianya akan kekal cantik dalam genggaman - Najib Tun Razak

Satu je aku nak nasihatkan bila kau bercouple dengan buah hati pengarang jantung seumur hidup kau tu. Kau janganlah putuskan hubungan dia dengan kawan-kawan dia dengan alasan kau nak dia beri tumpuan 120% dekat kau sorang sahaja dalam pelbagai segi.

Ada banyak sebab kenapa aku kata jangan. Tapi cukuplah aku bagi dua je.

     Pertama.

     Rimas.

Awalnya mungkin kau akan seronok. Well, mungkin kau selama ni forever alone. Hidup sorang selama ni berkelana. Dan ini merupakan hubungan manusia pertama kau dengan orang berlainan jantina (Ya, aku lansung tidak menyokong perhubungan berkasih sesama jantina). Tapi percayalah cakap aku, benda ni semua best masa 4-6 bulan pertama je. Bila dah selalu sangat attach, kau akan rimas.

Sebab?

Bila kau dah lepak, maka secara tak lansung semua benda pasal dia kau akan tahu. Sampai tahap berapa kali dia sedawa selepas makan pun kau akan hafal. Gelak mihmihmih dengan gelak hakhakhak tu maksud dia apa pun kau dah tahu. Jadi, apa lagi rahsia dia yang kau tak tahu? Apa lagi habit dia yang kau tak tahu? Bila cerita movie atau series pun kau boleh bosan sebab asyik ulang topik serupa, inikan pula manusia. Kau kena ingat, masa kahwin nanti ada banyak masa untuk kau tahu satu-satu habit dia yang kadangnya boleh buat kau rasa “Ya Allah dia ni. Macam mana lah aku boleh sayang dia pulak ni”. Macam tu.

Nak attach lebih-lebih, biarlah masa dah kahwin. Masa tu, kalau kau geram pun, kau boleh gomol dia. Dapat pahala lagi. Gembira si Hafiz dengan Nana sebab bakal dapat adik baru. Gitu.

     Kedua,

     Keseorangan.

Kau kena fikir, pelayaran kau dengan dia bukan selalunya indah. Ada masa kau akan dilambung ombak badai dan kau dengan dia berkeras taknak berjumpa. Tipulah tak pernah gaduh kan? Alangkan baru seminggu kapel pun dah boleh gaduh pasal mesej lambat reply, pasal last seen dekat whatsapp, kata nak tidur ni apahal nampak online lagi ni? Awak whatsapp dengan betina mana babi???,  inikan pulak hubungan yang dah membawak ke 4-6 bulan. Itu dah berapa puluh ratus kali gaduh dah berlaku tu?
     
Saat kau berkeras taknak jumpa atau dia berkeras taknak bersua muka, cuba kau bayang dia nak mengadu ke siapa? Siapa yang nak bawak dia keluar dari kesedihan?

Atau mungkin, cuba kau bayang andaikata bila dah dalam setahun dua kapel, dan kau sedar hubungan tu kena berakhir sebab tak lagi sehaluan. Macam mana dia nak bawak diri dia? Kau sanggup biar dia terkapai sorang-sorang macam tu? What? Kenapa sorang? Kau jangan lupa dalam setahun kapel tu, dah berapa orang kawan dia decide untuk putuskan hubungan sebab kau halang. Kau sibuk nak kongkong dia teruk-teruk.

Jadi, dia sorang. Dah la kau pilih nak tinggalkan dia. Sekarang, kawan-kawan dia pun dah takde. Tak cukup kejam ke diri kau tu?

Jadi, janganlah halang dia berjumpa kawan. Kalau kau rasa terancam, contoh lelaki tu hensem nak mampus sekalipun dan boleh buat kau rasa ish, habis aku ni karang, kau bagitau dia apa yang kau rasa. Dan, kan lebih bagus kau tahu yang dia boleh berubah perasaan cintanya dengan kau sekarang dari sebelum kau dengan dia dah melangkah ke gerbang perkahwinan? At least sebelum kahwin dah tahu yang Ya Allah dia ni pantang jumpa lelaki hensem terus nak berpindah hati. Kan?




Tapi satu la aku nampak habit tak adil orang yang sibuk nak tutup perhubungan buah hati pengarang jantung dengan sahabat-sahabat diorang ni.

Buah hati kau nak berkawan dengan kawan-kawan dia kau tak bagi.



Yang kau ni pulak malam main futsal, malam lepak mamak, pagi rabu tengok wayang, pergi reunion budak sekolah tu semua kau buat sorang-sorang ke? Mesti dengan kawan kan? Yang tu kau boleh pulak buat?


Bangang.

4 comments:

Ha Md said...

Aku pernah gak berada di situasi tu. bila dah move on, susah nak built semula hubungan ngn kawan2 yg telah ditolak tepi oleh ex.

Mikael Sahaja said...

Itu yang aku selalu nampak bila kekasih terlalu kuat mengokong. Macam la dia sudah jamin nak berada dengan kita sampai hujung nyawa.

Jahat.

Juno said...

Nama anak Nana? Tak kelas.

Nama anak perempuan aku Anna Mikaela. Jangan tiru, melainkan kita kongsi anak yang sama.

Mikael Sahaja said...

Nama panggilan memang la Nana.

Nama dia di IC adalah Siti Nur Natasha Maria Intan Melina

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any types of graphic forms that are posted on this blog are indexed from personal purpose only. For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, video and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and i did not own the copyrights.

All of the graphics forms are linked with the original source. All of those pictures, video and graphic forms are not for any commercial use, i gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.